Kirtan, molt més que cantar

11378516_366943943515965_1298049471_nAquell cap de setmana havien vingut d’Alemanya unes companyes naad yoguis i vam decidir compartir el treball realitzat en un kirtan molt simple. Una amiga interessada em va preguntar què era això del «Kirtan» i què se suposava que havia de fer en aquell espai amb un munt de gent que cantava unes paraules estranyes amb unes melodies també poc habituals a l’oïda occidental.   Què era el Kirtan em resultava tant difícil com explicar què era un Raag. Vaig pensar-hi força.

Per mi el kirtan és l’espai que m’obre la porta al misteri de la meva existència interna. És un mestre en sí mateix que m’ajuda a cavar ben endins del cor deixant que el cant, com un vaixell, m’ajudi a transitar en la radiància o la tempesta, desembarcant sempre en la platja de la Unitat. Man (ment) i atma (ànima) dialogant, dansant junts, confiant, a la una… A LA UNA!!  Quants cops el que desitjo i el que penso no concorda?Toco i canto sabent que la música té la capacitat de fer de pont entre aquestes dues entitats que guien la meva existència.

El kirtan dels Gurus Sikhs aprofita aquesta potencialitat de la música fent que els poemes i ensenyaments del Guru Granth Sahib siguin cantats en un Raag determinat propiciant així un estat intern en l’oient que li facilita la comprensió i el predisposa.  Així quan un Shabt es canta en el seu Raag prescriptiu es transmet la seva autèntica naturalesa i sentiment.

Cantar plegats en el kirtan és acompanyar-nos en un tram d’aquest viatge, en aquest sentir compartit de tots els sers humans on l’estètica no és el més important tot i que la pròpia pràctica ens regalarà una millor afinació i ritme amb la vida. Allò important és l’expressió del sentiment. Entre tots sostindrem aquest trajecte i obrirem el cor a una força i intel·ligència pròpies que desconeixíem.

Hi haurà també moments pels cants de creixement solitari. Però avui junts, en sincronia, cantant l’amor, la devoció, la saviesa, el dolor, l’ambició, l’esperança, l’amistat, el desig, la determinació, l’ego, el deure, l’alliberament, el rebuig, la fe o la pena.

1 comentario en “Kirtan, molt més que cantar”

  1. Pingback: Tres mantres i una nit | BeSound – Naad Yoga

Deja un comentario

¿Te puedo ayudar?