La sensibilitat del raag

Explicar de manera breu què és un raag és difícil. Des d’una perspetiva molt reudccionista podríem dir que els raags són agrupacions de notes que combinades evoquen un estat d’ànim que s’associa a una hora del dia.

raga-samay-chakra1Cada raag té una forma d’expressió pròpia i respon a unes normes compositives específiques. Evocar l’estat d’ànim d’un raag no és pas una cosa senzilla. Cal dominar dos espectes molt importants:

1. La musicologia del raag

Cada raag es construeix sobre 5 notes principals, cadascuna de les quals té un pes específic dins la composició. Aquestes cinc posicions són:

Vadi: la nota més important del raag, la que apareix més en tota la peça i que domina la composició.                                                                                                               Samwadi: la segona nota més important. Té molt més també dins la composició i es relaciona de manera estreta amb el vadi.                                                                        Niyas: és la tercera nota en presència dins la composició.                                        Anuvadi: és la quarta nota a tenir present en la composició.                                         Vivadi: és una nota que cal incorporar amb molt de compte dinsla composició doncs una excés d’aquesta podria desestabilitzar el mood generar-ne un de no desitjat. La seva presència ha de ser com un pessic de sal en la recepta que estem cuinant.           Assistent notes: aquestes notes aporten algun petit element a la composició però en cap cas són notes sobre les quals es fonamenta el raag.

2. Les firmes emocionals

Si cerquem desplegar  tot el perfum del raag cal que totes les notes que el constitueixen estiguin impregnades d’unes determinades emocions, les quals desvetllen el mood del raag.  D’aquesta manera podem comprendre quines són les emocions que conformen un sentiment més complexe com pot ser la devoció (Raag Bhairow) o el control de l’ego (Raag Gauri).  Hi ha 22 firmes emocionals que s’interrleacionen en 62 raags.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s